OLAJOS LÁSZLÓ - WAVE

Wave pázsitrácskő rendszer

Az eddigi térkövek és pázsitrácskövek köztes megoldást jelentettek a természet és ember használta terület optimális kihasználására és működtetésére.  Az elgondolás viszont, rejt magában további lehetőségeket. Ezért igyekeztem egy olyan rendszert tervezni, ami az eddigi jó tulajdonságok megtartása mellett a rossz tulajdonságok kiküszöbölésével tökéletesíti, és magas színvonalra emeli ezt a térelemet.

Az eddigi megoldások hátrányai: Az esztétikum teljes nélkülözése, aminek köszönhetően nem igazán terjedt el a termék. Rosszul variálható, szegényes a színkínálat, így nehéz kielégíteni a különböző vásárlói rétegek egyedi kívánságait.

A pázsitkő és térkövek előnyei: Füves, természeteshez közeli állapot, megfelelő felületi szilárdság, a talaj rendezése és annak megkötése, könnyű ápolás és karbantartás, kedvezőbb hő leadás és felvétel egy ugyanakkora beton, vagy aszfalt réteggel szemben, vízelvezetés természetes úton.

Felépítés:

1.Növények:

Jó közérzet, egészségesebb

környezet

2. Kövek:

Tökéletes szilárdság és

maximális esztétikum

3. Termőföld:

Kövek pontos pozicionálása

és táptalaj a növényeknek

4. Alsó döngölt kavicsréteg:

Biztos alap és vízelvezetés

 

A kövek befoglaló méretei 30cmx15cmx8cm (a dimenziók megfelelnek egy átlagos vastagságában 8 cm-es re növelt számítógép billentyűzettel).

 

A lapon látható ábrák, jól illusztrálják a tervezett rendszer sokszínűségét és variálhatóságát.

Csak néhányat mutatok be a lehetséges formai és színbeli verziók közül.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy több színt és térbeli struktúrát is lehet alkalmazni egyszerre az adott felületen. Például: a ház melletti parkoló felülete teljesen ki van töltve, viszont az udvar hátsórésze már füvesített köves megoldás. Köszönhető ez annak, hogy folytatólagosan építhető és korlátok nélkül variálható a rendszer.

Ápolás, karbantartás:

Karbantartása egyszerű. Az egyik elem kialakítása teljesen sík, minimális homorú felülettel a szélén, míg a másik domború felületi kialakítást kapott (15-20mm a legmagasabb pontja), a jobb kapaszkodási felület kialakításának elérése érdekében.

Bármilyen rendszerbe is rakjuk le a köveket, a közte növő fű egyszerűen nyírható és kezelhető akár fűnyíróval (a fűnyírók többségének állítható a hasmagassága, így a lerakásból eredő minimális egyenetlenségeken azok áttolhatók, minden károsodás és veszély nélkül ), akár elektromos, vagy motoros kaszával.

Amit  fontos tudni:

 A pázsitrácskövek átmenetet képeznek a természetes és mesterséges felületek között.

- Ha pontosabban meg akarnám határozni akkor az így létrehozott felület a természetes felület adta  jó tulajdonságokat (kiváló hőleadási és elnyelési képesség, jó vízelvezetési képesség, szebb és élvezhetőbb látvány és környezet, stb.) egyesíti a mesterséges felület előnyös tulajdonságaival (megfelelő szilárdság, jó kapaszkodási képesség biztosítása pl.: feljárókon, parkolókban stb.) -

Tehát nem lehet összehasonlítani egy teljesen összefüggő betonfelülettel és annak jellemzőivel.

Nem is ez a cél, ezen felület kiépítésével és létrehozásával.

 

 

 

 

További képek: