PERGE DIÁNA ÉS VARGA PANNA - PETON

Csapatunk tagjai két  művészeti egyetem építész hallgatói akiket összeköt a beton iránti érdeklődés, szeretet. Tervünkben igyekeztünk összegezni és közös ösvényre terelni azt a tudást amelyet az elmúlt évek alatt szereztünk és erre a Giacotti beton által kiírt pályázat remek lehetőséget nyújtott.

Építész hallgatókként inkább térbeli konstrukcióval szerettünk volna foglalkozni így a bútor kategóriában indultunk és a pályázati kiírás jelszavait  figyelembe véve olyan köztéri ülőbútort terveztünk mely modulálható, ergonómikus, esztétikus, izgalmas, időtálló és interaktív. Célunk volt hogy találjunk egy olyan másik anyagot mely érdekes ellenpontként egészíti ki a beton masszív, merev karakterét. A választásunk végül a PET-palackra esett, mely a belvárosban csak szemétként tűnik fel az eldobható műanyag poharak és egyéb papír szemét mellett. Tervünkben olyan felhasználási felületet biztosítunk ennek a könnyed, olcsó anyagnak amitől megszűnik szemétnek lenni és  a felhasználó interaktívan tud a bútorhoz viszonyulni.

Betonból terveztünk négy féle alap elemet, melyek  állandó 60cm-es szélességgel bírnak és alaprajzilag egy tömeggé tolhatóak össze. Az elemeket elforgatva, eltolva más-más ülő-, fekvő-, pihenő-, játszó felületek alkothatóak. A beton elemek keret-szerűen viselkednek, 3 cm vastagságúak, oldalnézetükből nyitottak és a változó formák izgalmas ritmust adnak a kompozíciónak. Az elemek lapjai megadott raszter szerint ki vannak lukasztva, mely lukak menetes kiképzésű belső felülete alkalmas arra, hogy a pet-palackokat préselt formában a nyakuknál belecsavarják, így alkotva meleg, barátságos, kényelmes ülőfelületet. Az elemek variálhatósága mellett a lukak pet-palackkal való feltöltése is változatosságot kölcsönöz a tárgynak mely így állandó, finom  mozgásban van (pet-palackok helyzetének változása, hiánya, pótlása révén).

A beton elemek önmagukban is működő tárgyak, de bármely két vagy több elem kombinációjával  újabb helyzetek hozhatóak létre.

A tervezett kombinálható beton elemeket népszerű közterekre (budapesti Erzsébet tér, Szabadság tér) szánjuk, ahol a megforduló nagy számú közönség várhatóan szívesen és kreatívan tudná használni.

 

További képek: